U sklopu programskog ciklusa “OK knjižnica, OK zajednica” u ponedjeljak 5. lipnja u 18 sati Američki kutak Rijeka u Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka organizira predavanje i razgovor pod nazivom “Električna vozila i budućnost prijevoza”, a na vaša pitanja odgovara Tin Koren, tajnik nacionalne udruge za e-mobilnost Strujni krug.

Prijave su obvezne putem online obrasca ovdje.

U današnjem svijetu ekološka svijest i održivost od velike su važnosti, a način prijevoza koji najčešće vežemo za te pojmove upravo su električna vozila. Stoga zemlje diljem svijeta već godinama potiču kupovinu električnih vozila, a u Europskoj uniji čak se ozbiljno govori i o zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih vozila od 2035. godine.

Međutim, postoje brojna neodgovorena pitanja. Kakva su uopće električna vozila? Koje su njihove prednosti i mane? Isplati li se uopće kupiti električno vozilo s obzirom na njihovu višu cijenu? Imamo li u Hrvatskoj dovoljno dobru infrastrukturu za takva vozila?

Predavanje će istaknuti sve prednosti i nedostatke električnih vozila, objasniti kakav je njihov utjecaj na okoliš te koje ključne faktore uzeti u obzir prilikom odlučivanja o kupovini novog vozila.

Obradit ćemo pitanja kao što su doseg vožnje, vrijeme punjenja i infrastrukture za punjenje, a saznat ćete i kako te čimbenike procijeniti i na što trebate obratiti pažnju kako biste odabrali električno vozilo koje odgovara vašim potrebama.

U konačnici zavirit ćemo i u politike subvencioniranja kupovine električnih vozila u SAD-u i Hrvatskoj. Upoznat ćemo se s federalnim i državnim poticajima, poreznim olakšicama te ulaganjima u punionice i infrastrukturu koje nas očekuju u bliskoj budućnosti.

Stoga ne propustite ovo zanimljivo predavanje, pridružite nam se u Američkom kutku Rijeka  i s nama istražite svijet električnih vozila.

OK knjižnica, OK zajednica

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.  Financijsku podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Kada?

05.06.2023.
18:00