Mjesni odbor Brajda-Dolac i Urbani separe okupili su stanovnike, udruge i institucije kojima je ovo susjedstvo dom te organizirali trodnevni besplatni program kojim će biti proslavljen Dan ovog mjesnog odbora.

PETAK 29. 9. I PRETPROGRAM

9 – 11 h + 16 – 20 h I TLAK, ŠEĆER I BRIŠKULA

Mjesni odbor Brajda-Dolac pripremio je važnu stvar i to na terasi caffe bara La Tour. Pozovi none i noniće na besplatno mjerenje tlaka i šećera, a bome ni tebi ne bi škodilo da provjeriš svoje zdravlje. Na istoj terasi pridruži se i turniru u briškuli i trešeti od 16 sati nadalje. Ako dođeš na vrijeme, stigneš prijaviti sebe i ekipu.

21 h I KONCERT: DAMIR AVDIĆ

U Galeriji O.K., poznatoj i kao caffe bar Jadran, održat će se izvedba jednog od najzanimljivijih kantautora naših prostora, poznatijeg pod nadimkom ‘Bosanski psiho’. Adresa je Krešimirova 26!

U slučaju kiše program će se odgoditi uz najavu novih datuma.

SUBOTA 30.9. I PLACA NAKON PLACE

Tržnici Brajda potrebno je vremena, hrabrosti i truda da ponovno oživi. Da ponovno bude mjesto svježeg voća i povrća, razmjene i susreta, mirisa i žamora. Svega toga što se isprepliće prekrasnim paviljonom i okolnim kanjonom zgrada, stvarajući mjesto kakvog nema nigdje drugdje u Rijeci. Zato ćemo zajedno proslaviti srce ovog kvarta:

11 – 12 h I DOBRO JUTRO S BRAJDE

U 11 sati u Gradskom kazalištu lutaka premijerno će se na talijanskom izvesti predstava ‘Trnoružica – elektro bajka’. Imena i broj gledatelja potrebno je javiti e-mailom na: blagajna.gklri@gmail.com. Roditelji i djeca pozvani su jutro provesti i na radionicama u parku Eugena Čulinovića. Tamo će se od 11 do 12 sati održati dramska radionica za uzrast do deset godina, uz iskusne glumce Jelenu Lopatić i Damira Orlića, a istovremeno će se pod krošnjama izrađivati bedževi.

17 – 20 h I BRAJDA I DOLAC NA ŠTANDU

Voće, povrće i prazninu štandova Brajde zamijenit će razne aktivnosti poput izložbi, fine hrane, novinarske redakcije Artkvarta, glazbe, društvenih igara, Gradske knjižnice na otvorenom, umjetničkih radova iz kolekcije MMSU-a te radionica za sve uzraste. Baš, baš svašta!

17 – 20 h I POP-UP RESTORAN

Paralelno će se odvijati i zajedničko kuhanje, jer će nekoliko štandova na jedan dan postati najnoviji restoran u Rijeci. Jeste li ikada probali sendvič u pomidoru?

17 h I VOĐENA ŠETNJA KVARTOM

Sa zapadnog ulaza u Tržnicu krenut će urbanistička šetnja kvartom u vodstvu Sekcije i Društva arhitekata Rijeka, a razgovoru u hodu pridružit će se i predstavnici MO Brajda-Dolac.

18 h I PREDSTAVA: TONČIĆ PETEŠIĆ

Lutkarska predstava koja govori o jednom šašavom pjetliću pred zahtjevnom zadaćom odrastanja. Odigrat će se na čakavskom, a u organizaciji Gradskog kazališta lutaka.

19 h I PREDAVANJE: TRŽNICA – TRBUH GRADA

Zalazak sunca dočekat ćemo uz predavanje o povijesti riječkih tržnica koje pripremaju vrijedni kustosi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

20 h I BRAJDA FILM FESTIVAL

Mali festival među štandovima pripremaju nam Art-kino i Urbani separe. Kratkometražni dokumentarni film ‘Izvorni sjaj’ Biance Dagostin i Tonija Juričića prati kiparice restauratorice koje vraćaju dostojanstvo riječkim arhitektonskim draguljima, dok nagrađivani polusatni dokumentarac ‘Uđi kroz balkon’ prati zanimljiv fenomen kojeg često vidimo i u Rijeci, a radi se o uređivanju i zatvaranju balkona u stambenim blokovima koji se izdvajaju iz betonskog sivila i postaju šarene, zelene i čudnovate slike.

NEDJELJA 1. 10. I BOĆARIJA

11 h I OSNIVANJE ŽBK BRAJDA

U parku Eugena Čulinovića, domu najljepše boćarije u Rijeci, čeka nas svečanost osnivanja Ženskog boćarskog kluba Brajda. Sve susjede, Riječanke i gošće pozvane su se učlaniti, a nedugo zatim odvit će se i prva boćarska utakmica.

11 h I POVIJESNA ŠETNJA BRAJDOM

Ni dolazak na Brajdu ne mora nužno biti običan. Prošeći sa Sašom Dmitrovićem od Dolca do Brajde. Polazak u 11 sati ispred Licea – Srednje talijanske škole u Barčićevoj 6.

14 h I NARODNA KUHINJA

U istom parku, svoju ‘narodnu kuhinju’ otvorit će čuveni Igor Anjoli. Posjetitelje očekuju i druga iznenađenja.

Cjelogodišnji program udruge Urbani separe podržavaju Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

U proslavu Dana MO Brajda-Dolac uključili su se portal Artkvart, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Film svima, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Boćarski klub Brajda te sami susjedi.

Kada?

29.09.2023. – 01.10.2023.
09:00