Povodom stogodišnjice rođenja velikana talijanske kinematografije i kulture, a ujedno jedne od njenih najkontroverznijih ličnosti, u travnju Art-kino pokreće ciklus posvećen redatelju, scenaristu, književniku, pjesniku i filmskom teoretičaru Pieru Paolu Pasoliniju.

Retrospektivu filmova, koja se održava utorcima u travnju i svibnju, 12. travnja u 19 sati otvara uvodni razgovor o autorovom liku i djelu, s naglaskom na onom filmskom, u kojem sudjeluju profesor, prevoditelj, publicist i filmolog Tomislav Brlek te profesor, redatelj, književni i filmski kritičar Saša Stanić.

Nakon razgovora, s početkom u 20 sati, na programu je impresivna drama Mamma Roma (1962.), u neorealističkom stilu snimljen prikaz ljudi s ruba i na rubu života, koju je sam autor opisao kao posvetu svom mentoru Robertu Rosselliniju i njegovom kultnom filmu Rim, otvoreni grad, a u kojoj svojim silovitim glumačkim nastupom dominira Anna Magnani.

Narednog utorka, 19. travnja u 19 sati, na repertoaru je impresivna biblijska drama Evanđelje po Mateju (1964.) koja se smatra jednim od najcjenjenijih Pasolinijevih filmova, čak i u crkvenim krugovima, nadasve originalnog i poetski osebujnog tumačenja kanonskog kršćanskog teksta.

Sljedeći na rasporedu su filmovi iz tzv. redateljeve mitske faze: Teorema (26. travnja u 19 sati) i Svinjac (3. svibnja u 19 sati), koji predstavljaju radikalni alegorijski napad na temelje buržoaskog društva, odnosno obitelj i privatno vlasništvo, a utemeljene su na Pasolinijevoj interpretaciji antičkih dramatiziranih mitova.

U konačnici, retrospektivu zaključuju filmovi skupljeni pod zajednički nazivnik Trilogija života, koju čine adaptacije klasičnih djela renesanse i arapske književne baštine: Dekameron (10. svibnja u 19 sati), Canterburyjske priče (17. svibnja u 19 sati) i Cvijet tisuću i jedne noći (24. svibnja u 19 sati), kao autorova iskrena posveta radosti življenja i pripovijedanja koja su postigla zapažen međunarodni uspjeh i priznanja struke.

Pier Paolo Pasolini (1922. – 1975.) talijanski je intelektualac, književnik, redatelj i teoretičar filma. U rodnoj je Bologni diplomirao književnost, a etablirao se prije svega kao pjesnik i književnik, potom i kao redatelj, snimivši svoj prvi film u 39. godini života. U svom je poetskom opusu filmova, riječima jednog kritičara, „pokušao pomiriti Krista, Marxa i Freuda“. Njegovo kinematografsko djelo – koje danas kao kod svakog pravog kontroverznog autora stoji negdje između udivljenja i prijepora –imalo je svoje uzore i korijene u neorealizmu, ali je od početaka bilo samosvojno te sklono simbolici, referencijalnosti i misaonom eksperimentu, zbog čega se Pasolini jednim svojim dijelom stvaralaštva posvetio i teoriji filmskog jezika.

Ulaznice

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kada?

12.04.2022. – 24.05.2022.
20:00