Lezbijska organizacija Rijeka LORI i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter od 12. do 14. listopada u Rijeci organiziraju 7. festival queer i feminističke kulture Smoqua.

Pod temom “Zauzimanje prostora” promišljat će se o sigurnosti i društvenom ugnjetavanju kroz više od 20 događaja na šest lokacija u gradu i uz sudjelovanje više od 30 aktivista/aktivistkinja i umjetnika/umjetnica iz Hrvatske i inozemstva.

„Zašto zauzimamo prostore? LGBTIQ+ osobe i žene nerijetko svjedoče o raznim oblicima socijalne isključenosti, zanemarivanja, nevidljivosti i/ili nejednakosti. Jesu li trgovi, klubovi i domovi sigurna mjesta za nas? Jesmo li oslobođene i oslobođeni od straha dok šetamo našim gradovima ili dok koristimo javni prijevoz? O tome progovaramo zajedno u tri dana Smoque kroz radionice, javnu akciju, filmske projekcije, performanse, izložbe, razgovore i naravno, festivalsko grande finale – Queer-UP! Party!“, navodi se u najavi.

Većina dnevnih događanja bit će održana u Omladinskom kulturnom centru Palach, a večernja u Pogonu kulture.

Otvorenje festivala je u četvrtak, 12. listopada u 19.00 sati, u Palachu, uz izložbu radova nastalih u izvedbi mladih polaznika i polaznica ljetne radionice PUBLIC FEELING. Autorice izložbe su Spačke: nezavisna inicijativa koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu.

Program detaljno možete istražiti na LORI webu: https://lori.hr/smoqua-2023-zauzimanje-prostora/

Sva festivalska događanja su besplatna osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.

Festival podržavaju: Grad Rijeka/ Global Fund for Women / Astraea/ Austrijski kulturni forum Zagreb / Adria print / Omladinski kulturni centar Palach.

Kada?

12.10.2023. – 14.10.2023.
15:00