Gostujući program zagrebačkog Subversive Film Festivala već tradicionalno stiže u Art-kino, ovog puta u svom petnaestom izdanju, a od 2. do 5. lipnja donosi pogled u tri festivalska programa – dokumentarni, igrani i posebni program srednjeg metra posvećen filmovima Cecilije Mangini.

Program 2. lipnja u 21:30 sati otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini, Biti žene i Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam, nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti.

Cecilia Mangini

Cecilia Mangini

Biti žene, protofeministički eksperimentalni film, kombinira scene koje portretiraju svakodnevne poteškoće koje žene prolaze kod kuće i na radnom mjestu s nađenim snimkama (found footage), intervjuima i komentarom čiji je autor partizan, novinar i pisac Felice Chilanti.

Između 1964. i 1965. Cecilia Mangini i njezin suprug Lino Del Fra živjeli su u Sjevernom Vijetnamu tijekom rata sa SAD-om i provodili istraživanje za dokumentarac koji su namjeravali napraviti, no nastao je sasvim neplanirani film Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam koji kroz fotografije, tekstove, uspomene i rupe u sjećanju ponovno oživljava borbu i otpor naroda koji traži svoju neovisnost.

Nastavak subverzivnog programa u subotu, 4. lipnja u 21 sat donosi dokufiktivni film 107 majki Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi. Priče su to iz svijeta napučenog samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. U ovoj rekreaciji, čuvarica Iryna jedina je ‘stvarna’ osoba u filmu dok zatvorenice interpretiraju profesionalne glumice na osnovu njihovih autentičnih svjedočanstava, pisama i iskustva.

Gostovanje Subversivea u Art-kinu, 5. lipnja u 21 sat, zaključuje južnokorejska drama Spisateljičin film u režiji Honga Sang-sooa, ljupka meditacija o prolasku vremena, umjetničkoj blokadi, ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma.

Inače, ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je nedavno i prerano preminulom filmskom kritičaru Draganu Rubeši, vjernom suradniku Art-kina i Subversive Film Festivala.

Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je najdražem suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši koji nas je početkom ove godine prerano napustio. Dragan je bio zaštitni znak festivala, s kojim smo godinama zajednički istraživali neotkrivene i uzbudljive filmske teritorije s onu stranu srednjostrujaške filmske kartografije, kazala je direktorica festivala Dina Pokrajac.

Ulaznice

Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaz na sve programe Subversive Film Festivala u Art-kinu slobodan je studentima filozofije, talijanistike i kulturalnih studija, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kada?

02.06.2022. – 05.06.2022.
21:30