Vi se nalazite: Moja Rijeka Kolumne Arhiva

Kolumne – Arhiva

 • Paviljon Ri

  Riječki futurizam: Italoil, plakat s jurećim jahačem

  pročitaj višeČim sam ga ugledao, kliknuli smo na prvu. Nije ni čudo što se tako dogodilo. Ne znam je li plakat vrhunsko djelo dizajnerske ruke ili samo umješan rad upućenog zanatlije, ali znam kako snažnim kolorizmom i samouvjerenim šarmantnim jurećim jahačem osvaja na mah.

  30.01.2018.

  Tagovi:
 • Paviljon Ri

  Nepoznati slastičaru, hvala ti za Kontov rigojanči!

  pročitaj višeMožda su novogodišnji blagdani iza nas, ali – sva je sreća – memorija u kojoj sam sačuvao okuse kolača s kojima sam se iz dana u dan hrabro suočavao, ne predaje se tek tako. I nije mi žao. Dat ću joj novih priloga za pohranu slatkih okusa u osobnu bazu podataka prvom prilikom.

  10.01.2018.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  Glavosijek u godini MMXVII.

  pročitaj višeMožda ste naslutili da su pretprošla i upravo prohujala godina bile prilično radne za onog lika koji je svoju karijeru započeo s običnom kosilicom koja podsjeća oblikom na kiflicu i ima veliku drvenu dršku, no, u međuvremenu, taj je alat zamijenjen onom modernijom inačicom. Da stigne posjeći sve ono što je zamislio tijekom godine i dovršiti u što kraćem roku zadatak za koji je zadužen. Evo kakav mu je bio raspored kretanja i djelovanja 2017. širom planete.

  02.01.2018.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Sedam godina u Mojoj Rijeci

  pročitaj višeNije bilo kao u Tibetu, ali bilo je zanimljivo i poprilično uzbudljivo. „Dobro jutro…Nova kolumna!“ – tako je glasila redovna jutarnja dostava elektronske pošiljke, isporučena svakog petka na redakcijski mail portala Moja Rijeka. Ova današnja, zaključna i posljednja u ciklusu Prirode društva, točka je na „i“. Pa, eto, red je da se zahvalim svima koji su me pratili u ovih sedam godina. Znam kako je vama bilo sa mnom. A kako je meni bilo s vama, otkrit ću vam sada.

  29.12.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Božićna nostalgija

  pročitaj višeBožić je sveti kršćanski blagdan, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista. Crkva u Hrvata slavi ga od pamtivijeka, sa raznim usponima i padovima koja su pratila hrvatski katolički puk kroz bespuća povijesne zbiljnosti.

  22.12.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  "Tada i sada": Kada je bilo bolje?

  pročitaj više„Tada i sada“ naslov je nove dokumentarne serije Hrvatske televizije, u kojoj novinar Goran Milić cijelo vrijeme provocira pitanjem kada je bilo bolje – u negdašnjem socijalizmu ili današnjem kapitalizmu. Šteta za njega, nije mu to trebalo na kraju uspješne i bogate karijere, jer sudeći po ovom autorskom djelu, ostaje utisak da je „tada“ bio bolji novinar nego „sada“.

  15.12.2017.

  Tagovi:
 • Paviljon Ri

  Riječki zeleni valovi: Park Pomerio, prvoborac s novim životom

  pročitaj višeTakav kakav je bio, nekomu dobrodošla zelena točka u gradskom tkivu, a nekomu zapušteno mjesto gdje bi trebalo nešto učiniti da postane zelena oaza u punom smislu riječi, park Pomerio nalazi se pred očima Riječana 65 godina. Malo ili mnogo, manje je važan upitnik, daleko je važniji onaj što vodi put činjenice kako u njemu valjda sve prestaje biti kao prije. Park mijenja lice, višemjesečni radovi na njegovu preuređenju pri kraju su i pred njim se otvaraju ljepši dani, iznova će postati ugodno odmorište sugrađana.

  13.12.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  White on White a.k.a. Marko Rogić

  pročitaj višeUpravo sam se spremao istraživati život tasmanijskog vraga kad mi je na ekranu kompjutera ispala poruka da imam novi mejl u inboxu. Hm, pošiljatelj je odvjetnik, pa gotovo i prijatelj. Ili si umišljam da smo si blizu tog statusa. Kratka info je sljedećeg sadržaja: "Evo, snimio sam par nekih stvari, ne znam ni sam šta mislit o tome, pa ako ti se da poslušaj. Pozdrav!"

  01.12.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Teorijom provjere, protiv teorija zavjere

  pročitaj višePočela je sezona gripe, što znači početak i nove sezone teorija zavjera koje se bave zdravstvenim, ekonomskim i vojnim aspektima proizvodnje i primjene cjepiva. Takva tematska razgranatost proizlazi iz znanstveno utemeljenih spoznaja da etički standardi ljudskih bića zaostaju za tehnološkim razvojem, a svaki takav zaostatak ima svoje potencijalno opasne političke i poslovne računice.

  01.12.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Filozofija glagolskih oblika

  pročitaj višeDuhovna invazija vojske povjesničara koji su zaposjeli prirodu i društvo hrvatske domovine početkom devedesetih polako, ali sigurno slabi. „Ostavimo se prošlosti, gledajmo u budućnost; radimo i stvarajmo za buduće generacije; dajmo priliku mladima, oni su naša budućnost“ – nove su vjerske mantre kojima se diže moral radničke klase. Zvuči pozitivno, ali je u biti isto negativno, jer takva vrsta pozitive gura zemlju u drugu vremensku krajnost, zanemarujući da se ono što je realno i stvarno nalazi između. TU I SADA.

  24.11.2017.

  Tagovi:
 • Paviljon Ri

  O svijetu, nama i samopoštovanju: 135 godina Rafinerije nafte Rijeka

  pročitaj višeKad ne poštuješ sam sebe, zašto misliš da će te drugi poštovati? Te sam se stare istine prisjetio ovih dana prevrćući u mislima podatak o 135 godina Rafinerije nafte Rijeka, impresivan u svjetskim razmjerima, ali o kojemu Rafinerijin vlasnik, naftna kompanija INA − šuti. I čini to nasuprot svjetskim praksama u takvim situacijama, kao da je riječ o nečemu što nije spomena vrijedno.

  23.11.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Kultura igre i sporta – švedski model

  pročitaj više„Nije važno pobijediti, nego je važno učestvovati„ stara je olimpijska uzrečica čija poruka se poštuje, ali nitko u nju ne vjeruje – ne računajući licemjerne Pentagonce koji su do sada izgubili sve ratove u kojima su, ničim izazvani, krenuli po pobjedu. Ali to se ionako ne računa, jer svima je jasno da se ne misli na vojne, već na sportske pobjede, gdje se zna da nitko ne gine za hvalu, nego za slavu.

  17.11.2017.

 • Vinil je finil

  Nećemo stić! (Ekspedicija na Sjevernom moru)

  pročitaj višeJednom mi se htjelo, davnih dana, sanjati o odlasku u Englesku. S razlogom koji ne uključuju kao imperativ posjet grobljima gdje počivaju Marc Bolan, Brian Jones, David Bowie, Nick Drake i ostala svita iz onog odjela koje iz objektivnog razloga više nije u stanju začeti djecu budući da su zaglavili u limbu između autentičnih mrtvaca i živih legendi. Pa, pobogu, koji bi me drugi razlog natjerao onamo? Igranje ruskog ruleta je otklonjeno, previše buke, a efekt kašast. Misterij Avalona? Okej, tu me se stjeralo u škripac, navodno je ulaz u Stonehendgeu. Bio! Nikakva crvotočina me nije usisala i prebacila u drugu dimenziju, samo sam radio glupe face pred tim nekotrljajućim kamenjem. Poštedim vas tih perspektiva.

  14.11.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Na starima svijet zaostaje

  pročitaj višeKao ljubitelju znanstvene fantastike, teorije zavjere jedna su od mojih omiljenih tema, jer često objedinjuju logička predviđanja znanstveno-tehnoloških dostignuća i praktičku primjenu stečenih znanja čiji utjecaj na prirodu i društvo seže do nesagledivih razmjera. Zato pravo polazište u procjeni svake teorijske konstrukcijske nije propitkivati njihovu istinitost, nego dati odgovor na pitanje je li nešto moguće ili nemoguće. A tada problem nije više samo znanstveno-spoznajni, nego i etički.

  10.11.2017.

  Tagovi:
 • PRIČA O IMENU (2)

  Rikarde Benčiću, tko si ti?

  pročitaj višeNakon što se mladi Riječanin Rikard Benčić zaposlio 1941. u Strojarskoj radionici Rafinerije nafte, postao je dijelom jedne od nekoliko antifašističkih grupa što su djelovale u tom proizvodnom pogonu na Mlaki. Ilegalnog borbenog iskustva nije im nedostajalo, u što se vrlo brzo uvjerio i novopridošli radnik.

  02.11.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Ljepota postojanja

  pročitaj višeSvi Sveti i Dušni dan velike su vjerske svetkovine, stoga je ovo prikladno vrijeme za jedan ozbiljniji sat religijske kulture. U našem podneblju taj se termin udomaćio uvođenjem Etike u školski program, kao važna poveznica tradicijske vjere i građanskog odgoja. A s obzirom na svu količinu ubojitog oružja koje se nalazi pod nadzorom velikog broja vjernika, aktualna vjerska situacija u zemlji i svijetu ovu vrstu poduke čini neodgodivom. Jer sudeći po stanju duhovne svijesti i razini borbene pripravnosti u civilnom i vojnom sektoru, domaćim i okolnim crkvama, ako ne shvatimo Boga, odnijet će nas Vrag.

  27.10.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  'Puls' za novi početak Borisa Štoka

  pročitaj višePred samo godinu i nešto razgovarao sam s Borisom. Još uvijek je u rukama čvrsto držao nakanu da se ne odvoji od matičnog sastava Quasarr. A da pokrene samostalnu karijeru tada mu se učinilo neprihvatljivim i preteškim zadatkom. Pokazivao je duboku odanost i prijateljstvo prema članovima grupe, uljudnost koja je sve češće u našem društvu nepoželjna osobina. No, iz nekog razloga, vjerujem da ćete to sami istražiti na internetu, nedavno je naprasno odlučio snimiti vlastite ideje i pjesme, zagrizavši u tu ideju čvrsto poput rotvajlera.

  24.10.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Psihijatrija sporta

  pročitaj višeŽivot je more, a ono ponekad zna biti veoma surovo. Bio je to crni petak za našu nogometnu repku. Toga dana, deset sekundi prije kraja utakmice Ivan Klasnić zabija gol za polufinale Eura 2008. Domaja je u transu. A onda najednom tajac, muk i nevjerica. Turci u kontri ruše hrvatske snove, nanijevši nam najteži psihički poraz u povijesti hrvatskog sporta. Što se dogodilo? Dugo vremena ovo pitanje ostat će tajna. Struka je bila jedinstvena: „katastrofalna taktička pogreška". Ali tek će rezultati medicinskih vještačenja devet godina poslije dati konačan odgovor: SINKOPA.

  20.10.2017.