RIJEKA

17.04.2013.

Utemeljen Centar za napredne studije u Rijeci

Govoreći prigodom osnutka Centra za napredne studije - Jugoistočna Europa pri Sveučilištu u Rijeci, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da će on imati važnu ulogu u uključenju Hrvatske u europski znanstveno-istraživački prostor.

Sveučilište u Rijeci

Centar je osnovan kako bi se omogućilo okupljanje i zajednički znanstveno-istraživački rad znanstvenicima s područja društvenih i humanističkih znanosti, a ministar Jovanović istaknuo je da će imati važnu ulogu "u uključenju Hrvatske u europski znanstveno-istraživački prostor" te da dosezi društvenih i humanističkih znanosti u zemlji moraju biti jači i prepoznatljiviji u Europi.

"Zbog toga, znanstvenici moraju biti inovativni i poduzetni, a te kvalitete se ogledaju u projektu ovog centra", rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo što se on pokreće upravo na riječkom Sveučilištu.

Rekao je da je ministarstvo odobrilo novac - oko 45.000 eura na godinu za dva radna mjesta u tome centru.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ustvrdio je kako će se preko tog centra načiniti široka mreža za difuziju znanja. "Cilj je stvoriti centar koji će okupljati znanstvenike s područja jugoistočne Europe a poslije, ako bude snage, prostor djelovanja će se proširiti", rekao je.

Prorektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samardžija objasnila je da se naziv napredni studij odnosi na postdoktorsku izobrazbu te da je to uobičajen naziv za centre koji dulje djeluju u Europi. Namjera je spajati mlade i iskusne znanstvenike s karijerama te im omogućiti zajednički rad u Rijeci, rekla je.

Među mogućim temama su kriza demokracije, pravednosti ili neoliberalizam te zajednička iskustva zemalja ovog područja u tranziciji, istaknula je Prijić-Samardžija te najavila da će taj centar u listopadu organizirati inauguralnu konferenciju.

Direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu Petar Bojanić, koji je radio na utemeljenju centra, istaknuo je kako je jedan od ciljeva da se on što brže uključi u mrežu srodnih europskih instituta. Dodao je kako je već sad potvrđeno uključivanje "više fondacija koje će financirati stipendije sudionika u radu centra".