Jednostavni studetski obrok

15.05.2012.

Tjestenina s tunjevinom i vrhnjem za kuhanje

Autor: Matea Lacmanović

Prvi problem s kojim sam se lani susrela kao nadobudna brucošica, bio je onaj kojeg sam najmanje očekivala – prehraniti se. Sjela sam navečer u kuhinju i razmišljala što da si pripremim za večeru. Odluka je pala – kajgana. S vremenom vam jaja i hrenovke dosade, kao i putovanje do menze i čekanje u redu. Stoga jako brzo naučite osnove kuhanja brzih i jednostavnih jela.

Pasta s tunom

Podijelit ću s vama jedan recept, odnosno improvizaciju s tjesteninom. Od namirnica trebate:

  • tjesteninu
  • tunjevinu
  • vrhnje za kuhanje
  • maslac ili maslinovo ulje
  • rajčicu
  • luk
  • sir (Gouda, Podravec...)
  • masline
  • matovilac
  • peršin
  • origano
  • sol
  • bosiljak

Skuhate tjesteninu u slanoj vodi s kapi ulja (kako se tjestenina ne bi zalijepila). Zatim ocijedite tjesteninu i uzmite tavu. Na tavi rastopite komadić maslaca ili zagrijte maslinovo ulje, ovisno o guštima. Na to stavite četvrtinu sitno nasjeckane glavice luka, te dodajte oko 100ml vrhnja za kuhanje kad luk dobije zlaćanu boju. Nakon što vrhnje prokuha, svu tjesteninu stavite u tavu i prelijte ostatkom vrhnja (oko 150ml). Na to dodajte tunjevinu koju ste prije viljuškom ili drugim priborom usitnili. Ulje iz tunjevine također dodajte u tavu. Sitno nasjeckajte jednu rajčicu i 5-6 maslina, te ubacite u tjesteninu. Cijelo vrijeme miješajte. Začinite origanom, bosiljkom i peršinom po želji, te na vrh stavite naribani sir i maknite s vatre. Sir će se kroz nekoliko sekundi otopiti, a na vrh možete dodati malo matovilca ili drugog povrća radi dekoracije. Zapamtite da su začini i povrće opcionalan dio jela, možete ih dodavati i oduzimati, te različito kombinirati, ovisno o ukusu. Dobar tek!

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1