RIJEKA

02.04.2012.

Ministar Jovanović podupire pokretanje novih studija FMTU u Iki

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Željko Jovanović rekao je u petak 30. ožujka na konferenciji za novinare na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Iki da snažno podupire pokretanje dvaju novih poslijediplomskih studija na tom fakultetu te je najavio pomoć ministarstva u izgradnji dodatnoga krila zgrade fakulteta.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Ministar Jovanović najavio je da će MZOS pomoći da se dobije zajam Europske investicijske banke kojim bi se izgradilo dodatno krilo FMTU-a te prva faza smještajnih objekata u riječkome Sveučilišnom kampusu, pri čemu je izrazio nadu da će gradnja početi već ove godine. Pohvalio je i planove gradnje u blizini FMTU-a pod zajedničkim nazivom Akademski nautički centar u kojem bi bili hotel i marina u kojima bi studenti obavljali praksu.

Dekan fakulteta Joža Perić rekao je da je ministar upoznat s dvama novim poslijediplomskim studijima - doktorskim studijem menadžementa održivog razvoja i specijalističkim studijem zdravstvenog turizma, a član vijeća koje priprema studij zdravstvenog turizma Miljenko Kapović objasnio je da je riječ o interdisciplinarnom studiju te da je težnja da se studij internacionalizira.

Ministar Jovanović istaknuo je da snažno podupire pokretanje tih studija te da će pružiti svu potrebnu pomoć u sklopu ministarstva da oni što brže počnu.

Ocijenio je da je FMTU uspješno smanjio broj studenata te na prihvatljivu razinu sveo negdašnji omjer od 5000 studenata na samo 26 nastavnika. U takvim je okolnostima bilo upitno izdavanje dopusnice za rad fakultetu koji sada može poslužiti kao primjer drugim visokoškolskim ustanovama.

Ministar je rekao da obilazi sveučilišta u zemlji kako bi mogao kvalitetnije pripremiti izmjene triju zakona o visokom obrazovanju i znanosti. "U ministarstvu želimo biti logistička podrška akademskoj zajednici, a ne da nasilno donosimo zakone i odluke" kao ministarstvo u prošlome mandatu, rekao je.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin kazao je da pokretanje novog studija zdravstvenog turizma znači jačanje zdravstvene industrije. Težnja Sveučilišta jest preobrazba u međunarodnu instituciju te prebacivanje težišta s preddiplomskih na diplomske i poslijediplomske studije, rekao je i dodao da FMTU u posljednje vrijeme najsnažnije sudjeluje u toj preobrazbi.

Ministar Jovanović bio je prije toga u opatijskoj Ugostiteljskoj školi na doručku koji su, uz jela toga kraja, pripremili učenici. Uz ministra, na doručku su bili i najbolji sportaši Primorsko-goranske županije, među kojima Samir Barać, Snježana Pejčić, Alvar Načinović i Miloš Milošević.