Re-use centar

09.02.2018.

U RiHubu se otvara Centar za ponovnu upotrebu odbačenih predmeta

Autor: Smiljana Radović Lagator

Grad Rijeka putem javnog natječaja traži udrugu koja djeluje u području kulturnih i kreativnih industrija, obrtnika ili trgovačko društvo koji su spremni pokrenuti Centar za ponovnu upotrebu (re-use). Zamišljen je kao mjesto gdje odbačeni predmeti poput odjeće, namještaja ili knjiga, umjesto da završe na odlagalištu, dobivaju novi život.

Grad Rijeka putem javnog natječaja traži udrugu koja djeluje u području kulturnih i kreativnih industrija, obrtnika ili trgovačko društvo koji su spremni pokrenuti Centar za ponovnu upotrebu (re-use). Zamišljen je kao mjesto gdje odbačeni predmeti poput odjeće, namještaja ili knjiga, umjesto da završe na odlagalištu, dobivaju novi život.

Drugim riječima, bit će to umjetničko-prerađivački centar koji od već upotrijebljenih predmeta, koristeći inovaciju i kreativnost, stvara ekološke i funkcionalne proizvode za osobnu upotrebu i stanovanje. Osim mjesta dizajniranja, razvijanja i stvaranja novih proizvoda, putem održavanja brojnih radionica, re-use centar postat će i mjesto edukacije.

Otvaranje re-use centra provest će se kao javno-privatno partnerstvo. Grad Rijeka dodijelit će prostor na adresi Ivana Grohovca 1A veličine gotovo 140 m2 na besplatno korištenje tijekom šest godina. Također, osigurat će nabavu opreme u vrijednosti od 79 tisuća kuna, osigurati dodatnih 180 tisuća kuna za pomoć radu i razvoju re-use centra te pohađanje edukativnih radionica na temu upravljanja objektima kulturne baštine. Naime, re-use centar uređuje se u sklopu EU projekta „Forget Heritage“, čiji je cilj unaprjeđenje kapaciteta za održivo korištenje kulturne baštine i resursa.

Budući upravitelj re-use centra morat će zaposliti jednu osobu na najmanje tri godine, godišnje organizirati najmanje četiri edukativna sadržaja, poput radionica ili predavanja, a imat će i obvezu umrežavanja s najmanje dva aktera. Od prijavitelja se očekuje da ukupna vrijednost planiranog programa bude minimalno 20% veća od 180 tisuća kuna koje osigurava Grad. 

Natječaj predlaganje programa rada re-use centra ostaje otvoren do 13. veljače 2018. godine do 12,00 sati.

Re-use centar otvorit će se u podrumu RiHuba, čije je uređenje u prostoru bivšeg Bernardija započelo u rujnu 2017. godine. Uređuje se primarno kao novi radni prostor, za smještaj Društva Rijeka 2020, osnovanog s ciljem provedbe projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, ali i kao društveni prostor, koji može primiti veći broj korisnika i služiti kao prostor informiranja, privremenog i povremenog rada, edukacije, prezentacije i izvedbe. Radne i društvene prati i niz služećih i podržavajućih prostora, kao što su kafić i dnevni boravak.

RiHub je zamišljen kao otvoren i aktivan prostor. Zajedno s Društvom Rijeka 2020, u prostor će useliti i niz javnih programa od kojih je najvažniji cjelovit sustav jačanja zajednice građana građanskim inicijativama, da bi se postigla što veća uključenost Riječanki i Riječana u planiranje, odlučivanje i nadzor nad ostvarivanjem ideja za poboljšanje života u gradu. Stoga će RiHub redovito ugošćavati autore ili voditelje najinovativnijih i najuspješnijih građanskih inicijativa iz cijele Europe. Oni će ponuditi poticaj, ali i konkretnu pomoć́ stanovnicima Rijeke koji se žele aktivno uključiti u traženje novih, boljih rješenja za kvalitetniji gradski život.