VIDEO

20.04.2017.

Povratak simbola Rijeke: Dvoglavi orao ponovno na Gradskom tornju

Autor: Emilija Sekulić

Skulptura dvoglavog orla, jednog od simbola Rijeke, postavljena je u srijedu, 19. travnja, na kupolu Gradskog tornja, a na radost Riječana i turista mogla se pogledati i izbliza - iz "košare", s visine od 30 metara.

Skulptura dvoglavog orla, jednog od simbola Rijeke, postavljena je u srijedu, 19. travnja, na kupolu Gradskog tornja.

Skulptura, djelo kipara Hrvoja Urumovića, replika je izvornoga dvoglavog orla, postavljenog na toranj 1906., a uklonjenog 1949. godine. Izrađena je prema dostupnim fotografijama i dokumentaciji te odlivena u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Materijal je aluminijska legura silumin, skulptura ima 270 kilograma, visoka je 255 centimetara, a raspon krila je 300 centimetara. Prikazuje orla s dvjema glavama okrenutim u istome smjeru, koji stoji na stijeni te jednom nogom pridržava posudu iz koje teče voda, kao prikaz Rječine koja se ulijeva u more u Rijeci. Pod orlom je natpis na latinskom jeziku na vrpci "Indeficienter", što znači nepresušan.

Postavljanje skulpture dvoglavog orla na kupolu riječkog Gradskog tornja dio je programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Bio je to dugotrajan posao koji je Grad Rijeka započeo još 2009. godine. Tada je zatraženo prvo mišljenje nadležnog Konzervatorskog odjela o programu. Po dobivanju mišljenja Konzervatorskog odjela zatraženo je i mišljenje o stabilnosti konstrukcije kupole koje je potvrdilo kako je moguće skulpturu ponovo postaviti na vrh kupole. 2011. godine nastavilo se sa izradom povijesno-umjetničkog elaborata o samoj skulpturi prema postojećoj arhivskoj dokumentaciji koja je ujedno bila i jedina građa dostupna stručnjacima uključenim u projekt. Naime, budući da ostataka i modela skulpture, one iz 18. st. i one iz 20. st. nema, arhivska dokumentacija i fotografije bile su jedini dostupan izvor o orlu.

U Gradskoj vijećnici paralelno su predstavljena i tri izdanja vezana uz simbol dvoglavog orla, a to su studiozno djelo "Riječki orao u povijesno-umjetničkome kontekstu" Damira Tulića te dva stripa "Let iznad orlovskog gnijezda" Envera Krivca i "Legenda o dvoglavom orlu" Damira Steinfla. Autori, svaki na svoj način, donose priču o riječkom dvoglavom orlu, a sva izdanja recenzirao je Velid Đekić.

Na postamentima na Korzu, postavljena je i prigodna izložba, vezana uz povijest i izradu skulpture dvoglavoga orla s drugim sadržajima iz publikacija.

Skulpturu su na vrh tornja, na visini od 30 metara, postavili radnici riječke tvrtke "Oktopus" uz pomoć dizalice tvrtke "Trans-Trade". Po završetku montaže građanima je omogućeno da pogledaju orla iz “košare” vozila Javne gradske postrojbe, koja se s Korza podiže na visinu na kojoj je postavljen dvoglavi orao.“

Više u prilogu.