Spomen na žrtve holokausta

05.06.2011.

Komemoracija na židovskom groblju u Đakovu

Stotinjak članova židovskih općina iz Hrvatske, BiH i Srbije okupilo se danas na nedavno obnovljenom židovskom groblju u Đakovu, na komemoraciji u spomen na žrtve holokausta među kojima su i žrtve nekadašnjeg sabirnog logora za Židove što je djelovao u Đakovu 1941. i 1942.

davidova zvijezda

 

Organizator komemoracije bila je Židovska općina Osijek, a među okupljenima bilo je i nekoliko preživjelih iz tog logora kroz koji je prošlo oko 3.000 Židova, većinom žena, djece i staraca iz BiH, a kojima je on bio samo prolazna stanica na putu do Jasenovca, Auschwitza i drugih logora smrti. Njih oko pet stotina umrlo je u đakovačkom logoru, a pokopano na židovskom groblju u Đakovu.

To je groblje poznato u Europi po činjenici što su sačuvana imena, godina i mjesto rođenja žrtava. Podaci žrtava ispisani su na crnim limenim pločicama koje su, dotrajale, nedavno zamijenjene novima, a uređeno je i groblje te njegov okoliš.

Ističući kako posebno veseli što je u tom projektu razumijevanje pokazao i Grad Đakovo, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus istaknuo da je plan postavljanja spomenika ispred groblja.

Obred na groblju predvodio je rabin Luciano Moše Prelević.