FOTOGALERIJA

18.05.2017.

Igraonica za djecu i roditelje otvorena u poliklinici Dječje bolnice Kantrida

Autor: Ana Sušić

U predvorju poliklinike Dječje bolnice Kantrida jučer je otvorena Igraonica za djecu i roditelje nazvana "Kutak za zajednički trenutak". Time je je realizirana inicijativa koju su krajem 2016. pokrenule odgojiteljice Snježana Šolaja i Maša Basara s ciljem da se djeci i njihovim roditeljima omogući kvalitetnije i kreativnije provođenje vremena pri čekanju na bolničke preglede.

Igraonica za djecu i roditelje otvorena u poliklinici Dječje bolnice Kantrida

Intervencijama u strukturi prostora i opremanjem poticajnim materijalima, dio predvorja poliklinike postao je ugodno mjesto za boravak i igru djece i roditelja, čime je učinjen značajan iskorak u humanizaciji bolničkog okruženja. Dok čekaju na pregled, djeca sa svojim roditeljima provode vrijeme na zanimljiv način: igraju društvene igre, slažu građevne materijale i slagalice, crtaju, čitaju slikovnice.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predstojnik Klinike za pedijatriju Sandro Dessardo, predstojnik Dječje kirurgije Hary Nikolić, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin te brojni suradnici i donatori. U prigodnom dijelu programa, nastupila su djeca iz Dječjeg vrtića Oblačić te je izvedena predstava „Ježeva kućica“.

Grad Rijeka pomogao je u opremanju igraonice donacijom opreme i slikovnica, a uključili su se i brojni suradnici i donatori koju su pomogli realizaciji ideje: Škola za primijenjenu umjetnost Rijeka, Rukometni klub Zamet, Udruga Kocka, grupa „Mame iz Rijeke“, obitelj Plazonić, gospoda Igor Bajtl i Želimir Jurković te odgojiteljice Snježana Šolaja i Maša Basara, djeca i učitelji škole pri Dječjoj bolnici Kantrida i predstojnici Sandro Dessardo i Hary Nikolić.

Kako bi se mališani dodatno potaknuli na čitanje, u Igraonici su postavljeni pokretni ormarići sa slikovnicama i knjigama, gdje svako dijete s odjela može doći i posuditi knjigu, ali i obogatiti biblioteku nekim svojim novim primjerkom.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako organizirani Program predškolskog odgoja – dječji vrtić u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje kao područno odjeljenje Centra predškolskog odgoja Zamet, u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka, više od 25 godina. Riječ je o besplatnom poludnevnom programu koji se provodi se na bolničkim odjelima na kojima su djeca predškolskog uzrasta. U poludnevnom boravku dnevno boravi oko 50 djece koja su na liječenju u Dječjoj bolnici.

Također, više od 70 godina u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje osnovna škola, kao podružnica Osnovne škole Kantrida, za djecu koja borave u bolnici. Školu godišnje pohađa prosječno oko 100 učenika koji u najvećem broju dolaze iz osnovnih škola Primorsko- goranske županije, zatim iz Istarske županije, a na trećem mjestu je Ličko-senjska županija.

Također, uz financiranje vrtića i škole u Dječjoj bolnici, Grad Rijeka u skladu s mogućnostima proračuna sudjeluje u sufinanciranju uređenja prostora, te nabave medicinske i nemedicinske opreme na svim lokalitetima KBC-a Rijeka, za što je u posljednjih 10 godina izdvojeno preko 10 milijuna kuna.