FOTOGALERIJA

18.08.2017.

Fotođir riječkom tržnicom: Sezonsko voće po sniženim cijenama

Autor: Ana Sušić

Kako poručuju vrijedni prodavači na gradskoj tržnici, u vrućim ljetnim danima Riječanima i turistima najviše odgovara lakša hrana pa su tako ovdje najviše traženi voće i povrće. Shodno s time, lubenice i dinje, breskve i šumsko voće, pomidori i krastavci te tikvice i paprike najčešće su viđene namirnice.

Kako poručuju vrijedni prodavači na gradskoj tržnici, u vrućim ljetnim danima Riječanima i turistima najviše odgovara lakša hrana pa su tako ovdje najviše traženi voće i povrće. Shodno s time, lubenice i dinje, breskve i šumsko voće, pomidori i krastavci te tikvice i paprike najčešće su viđene namirnice.

 

Krajem kolovoza brojno se sezonsko voće može kupiti po sniženim cijenama. Tako se, govoreći o prosječnoj cijeni po kili namirnice, ovdje mogu kupiti lubenice za 5 kuna, šljive za 8 kuna, banane za 9 kuna, breskve za 10 kuna, nektarine za 10 kuna, dinje za 10 kuna, mini lubenice za 10 kuna, kruške za 12 kuna, bijelo i crno grožđe za 14 kuna, kiviji za 18 kuna, grejp za 20 kuna, limuni za 22 kune te smokve za 30 kuna.   

Mjerica šumskoga voća iznosi 15 kuna, a ponuda je raznovrsna, od malina, kupina i jagoda do borovnica i ribiza.

Od svega nabrojanog, žeđ najbolje gasi lubenica koja sadržava iznimno puno vode, približno 92 posto. Također, dobar je izvor magnezija i kalija koji pomažu uravnotežiti krvni tlak, a u azijskoj se medicini između ostalog koristi i za čišćenje bubrega.

Kako poručuju vrijedni prodavači na gradskoj tržnici, u vrućim ljetnim danima Riječanima i turistima najviše odgovara lakša hrana pa su tako ovdje najviše traženi voće i povrće. Shodno s time, lubenice i dinje, breskve i šumsko voće, pomidori i krastavci te tikvice i paprike najčešće su viđene namirnice. Valja napomenuti kako lubenice prestaju zreti nakon što se uberu pa ih je stoga važno kupiti zrele, obzirom da tada imaju najbolji okus i najviše hranjivih tvari. Zrelu se lubenicu može prepoznati po žutoj ili kremasto-žutoj „mrlji“ na kori, što označava mjesto na kojem je ležala na tlu. Ukoliko „mrlje“ nema, to može biti znak da je prerano ubrana.

Prodavači napominju da je, kao i drugo voće, lubenicu potrebno oprati prije čišćenja kako bi se uklonila zemlja i bakterije.

Prosječne cijene za kilu povrća su sljedeće: pomidor 8 kuna, krastavac 10 kuna, tikvice 10 kuna, kukuruz (3 komada) 10 kuna, mladi kupus 10 kuna, kapula 10 kuna, mladi kelj 12 kuna, mrkva 12 kuna, slatka paprika 12 kuna, ljuta paprika 12 kuna, fažol trešnjevac 12 kuna, grah muljenac 16 kuna, razne vrste mahuna – olovka žuta, lilić i putrić 20 kuna te celer 10 kuna, peršin 25 kuna i češnjak 50 kuna. 

Cijena uvijek prisutnog krumpira – istarskog i ogulinskog iznosi 5 kuna po kili.

Tagovi: