VIDEO

14.07.2017.

U digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka održana svečana premijera novog filma „Priča o pogledu“

Autor: Damir Jevtić

U srijedu, 12. srpnja 2017. godine u digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka održala se svečana premijera novog filma „Priča o pogledu“. Premijeri su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović, direktor Rijeka sporta d.o.o., tvrtke koja upravlja Astronomskim centrom Rijeka, Zlatan Hreljac te Olja Dešić, skladatelj, producent i aranžer te studijski glazbenik, kao predstavnik Studia Maraton koji je producirao sinkronizaciju filma na hrvatski jezik.

U digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka održana svečana premijera novog filma Priča o pogledu

Spomenuti 26-minutni film za planetarij objašnjava kako funkcionira ljudsko osjetilo vida. Originalnog naziva SEEING! A Photon´s Journey Across Space, Time and Mind, donosi putovanje fotona koji putuje Svemirom do oka mladog promatrača. Energija fotona pretvara se u impuls koji onda u različitim centrima u mozgu stvara sliku koji ljudski um vidi. Film je nastao u produkciji svjetskih tvrtki Mirage3D i Koenig Films, a izradu je financirala korporacija ZEISS. Autor, scenarist i redatelj filma je Kris Koenig, a producenti su Kris Koenig i Anita Ingrao.

Za hrvatsku verziju filma glas je posudila Sanja Doležal Šarić. Film kreće u redovno prikazivanje od srijede, 12. srpnja 2017. godine, od 19.00 sati prema redovnom rasporedu na tjednoj bazi za mjesec srpanj.