Platforma Građanke svom gradu

13.02.2018.

Predstavljanje Kulturnog lifta i čitanje zidnih novina u Križanićevoj

Riječka platforma „Građanke/ni svom gradu“, u sklopu četvrtog izdanja Razmjene znanja, u Križanićevoj 6a u utorak, 20. veljače u 18 sati, ugošćuje kustosicu Jelenu Pašić i vizualnog umjetnika Matiju Kralja. Oni će predstaviti Kulturni Lift, projekt koji se odvijao u jednoj stambenoj zgradi u zagrebačkoj četvrti Sigečica, a čiji je cilj bio uvoditi umjetničke sadržaje i sadržaje o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života.

Riječka platforma „Građanke/ni svom gradu“, u sklopu četvrtog izdanja Razmjene znanja, u Križanićevoj 6 u utorak 20. veljače u 18 sati, ugošćuje kustosicu Jelenu Pašić i vizualnog umjetnika Matiju Kralja. Oni će predstaviti Kulturni Lift, projekt koji se odvijao u jednoj stambenoj zgradi u zagrebačkoj četvrti Sigečica, a čiji je cilj bio uvoditi umjetničke sadržaje i sadržaje o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života.

Ovaj kolaborativni projekt odvijao se od 2014. do 2016. godine, u liftu stambene zgrade u zagrebačkoj Sigečici, gdje se svaka dva tjedna u postojeći oglasni okvir postavljalo novo izdanje Kulturnog Lifta, svojevrsnih zidnih novina čije su sadržaje stvarali brojni suradnici i suradnice iz područja umjetnosti i kulture, a grafički ih je uređivala dizajnerica Petra Storić. Od 2015. godine, na poticaj Saše Šimprage, u liftu Knjižnice Jelkovec, smještene u najnovijem zagrebačkom kvartu Novom Jelkovcu, u istom se formatu i u suradnji s voditeljicom knjižnice Ivom Klak Mršić provodi sestrinski projekt Kulturni Lift Jelkovec.

U svojoj prezentaciji inicijatori Kulturnog Lifta govorit će o ideji projekta, njegovoj provedbi i o mogućnostima umjetničkog djelovanja u jednoj šarolikoj zajednici, a pritom će se dotaknuti tema kao što su umjetnost u kontekstu svakodnevnog života i strateško pozicioniranje umjetničkih aktivnosti paralelno s drugim svakodnevnim aktivnostima, utjecaj projekta na dinamiku stambene zajednice i, uopće, potencijal umjetnosti da bude jedan od čimbenika društvene interakcije.

„Kroz program Razmjene znanja želja nam je potaknuti redovita druženja i diskusije u našem prostoru u Križanićevoj 6a. Razmjena znanja nastoji potaknuti i održati kontinuitet ovakvih okupljanja, u svrhu izgradnje zajednice Građanki/a i njezinog kritičkog propitivanja“, navodi se u priopćenju.

„Građanke svom gradu“ naziv je otvorene rastuće platforme koje okuplja protagonistice i protagoniste iz umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova Rijeke. Ime je preuzeto sa zidne ploče koja nosi natpis Građani svom gradu / Rijeka 1983. Ova ploča, kao jedna od mnogih sličnih ploča, nalazi se i na početku i na kraju Križanićeve ulice koja je naše sjedište. Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu građanki i građana, i današnjih susjeda, koje su doprinijele zajedničkom dobru koje mi danas nastanjujemo.