Riječani vole čitati

10.02.2018.

Najveći broj članova Gradske knjižnice Rijeka u proteklih 15 godina

Autor: Filip Brnelić

Gradska knjižnica Rijeka bilježi kontinuirani rast korisnika i broja posudbi, a od protekle se godine mogu pohvaliti brojnošću od više desetaka tisuća registriranih članova. Uspješni rezultati Gradske knjižnice u evaluaciji protekle godine pružaju mnoge razloge za zadovoljstvo, a mi na tom temelju s punim pravom možemo reći: Riječani vole čitati.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti Gradska knjižnica Rijeka u petak, 8. rujna, održala je akciju upisa za 25 kuna. I ovaj put, kao i u ranijim slučajevima, zabilježen je ohrabrujući pozitivan rezultat, pa se je u samo jednom danu u knjižnicu učlanilo čak  1572 Riječana, a posebno je važno da je među njima 611 novih članova.

Uz masovni porast članova od 10% u 2016. godini, i protekla je godina donijela povećanje. U 2017. je pristiglo više od tisuću novih pretplatnika, a danas brojka učlanjenih doseže 20.091. Vrlo blizu je i rekord iz 2002. za čije će obaranje biti potrebno još par stotina ljudi koji su spremni izdvojiti 50 kuna za godišnje članstvo. I broj posudbi je u rastu, točnije 2% u odnosu na 2016., a posudbu je moguće obaviti na deset lokacija odjela i ogranaka Gradske knjižnice, uz dva bibliobusa.

Uz skoro preseljenje knjižnice u kompleks "Benčić", koji će postati novo središte ljubitelja dobre knjige i ostalih kulturnih programa, budućnost zaista izgleda svijetlo.