VIDEO

17.05.2017.

Izložba fotografija fra Stanka Dujmovića otvorena u Galeriji Principij

Autor: Emilija Sekulić

Izložba fotografija fratra Stanka Dujmovića (1866.-1940.), otvorena u utorak, 16. svibnja, u Galeriji Principij, predstavlja presjek čitavog umjetnikovog opusa. Stanko Dujmović, franjevac trećoredac, rodom iz Porta, fotografijom se počeo baviti tijekom školovanja u Zadru. Prve radove izrađuje u zahtjevnoj tehnici mokrih kolodijskih ploča, a u izradi portreta dostiže kvalitetu tadašnjih profesionalnih fotografa.

Izložba fotografija fratra Stanka Dujmovića (1866.-1940.), otvorena u utorak, 16. svibnja, u Galeriji Principij, predstavlja presjek čitavog umjetnikovog opusa.

Od 1907. do 1911. u Nebraski podiže Spalding College za obrazovanje mladih svećenika i radi na organiziranju franjevačke zajednice u SAD. Fotografije iz ovog perioda, najplodnijeg i najkreativnijeg u umjetnikovom životu, jedinstveni su fenomen u povijesti hrvatske fotografije te se ovim albumom Dujmović upisuje i u povijest fotografije SAD. Fotografsku avanturu zaključio je portretnim minijaturama čiste fotografije u Herceg Novom.

Više u prilogu.