Dva dana čitanja

18.05.2017.

Festival europske kratke priče u Rijeci: Kratko a žestoko o mijenama luke Europa

U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, što će se u Zagrebu i Rijeci održati od 31. svibnja do 2. lipnja, očekuje nas preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata...

U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, što će se u Zagrebu i Rijeci održati od 31. svibnja do 2. lipnja, očekuje nas preko trideset autora iz dvanaest zemalja koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata...

Festival europske kratke priče jedan je od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka.

Iako je Zagreb početna točna, Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gošće upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, „Luka Europa“, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Program u Rijeci:

Srijeda, 31. svibnja 2017.

  • 12 sati: Prijam u Gradskoj vijećnici
  • 18 sati: Razgovor u suradnji s Centrom za ženske studije FFRI i Centrom za napredne studije Jugoistočne Europe (CNS-JIE) Sveučilišta u Rijeci u  Caffe bar Tor, Podpinjol 43

    Riječke autorice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč razgovaraju s moderatoricom, književnom teoretičarkom Marijom Ott Franolić o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti. Jesmo li nadišle orođenost u književnom jeziku i može li se ona uopće nadići? Razgovor je rezultat jednomjesečnog projekta koji je u kiberprostoru okupio afirmirane i neafirmirane spisateljice u zajedničkom kreiranju kratke priče koja otkriva njihovo iskustvo Rijeke kao luke – prostora za susret različitosti.
  • 21 sat: Čitanje u botelu Marina (Adamićev gat) na temu Luka Europa: Senko Karuza (HRV), Rosa Montero (ESP), Bronka Nowicka (POL), Ondjaki (AGO), DBC Pierre (AUS/GBR), Igiaba Scego (ITA)

Četvrtak, 1. lipnja

  • 21: Čitanje u botelu Marina (Adamićev gat) na temu Luka Europa: Hassan Blasim (IRQ/FIN), Lucy Caldwell (IRL), Željka Horvat Čeč (HRV), Guillermo Martínez (ARG), Chika Unigwe (NGA/BEL)

Festival europske kratke priče organizira Hrvatsko društvo pisaca, a podupiru ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, platforma Literature Across Frontiers, Talijanski institut za kulturu, Ministarstvo kulture Španjolske i Veleposlanstvo Španjolske, Literature Ireland, Flemish Literature Fund, Finnish Literature Exchange i mnogi drugi.