Vi se nalazite: Moja Rijeka Tužibaba Javne ustanove Javno vidljiv OIB na Poreznim rješenjima

Javno vidljiv OIB na Poreznim rješenjima

Datum objave: 26.11.2011. 17:01

Imam jednu tužibabu na račun porezne Uprave- područni ured Rijeka.

Kako je moguće da Ministarstvo Financija - porezna uprava (područni ured Rijeka, ispostava Rijeka) šalje kuverte sa poreznim rješenjima na kojima je javno, na neotvorenoj kuverti, uz ime, prezime i adresu naznačen OIB građana? Zar nije OIB privatan podatak i nije li time narušena privatnost građana? Sama kuverta posebno je napravljena, sa prozirnim plastificiranim dijelom za adresu, ime i prezime(kao što ima većina kuverti u kojima dolaze računi) i odvojenim dijelom, koji se nalazi malo niže, za OIB. Riječ je poreznom rješenju.

Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1

Odgovori

Broj odgovora: 5

 1. urednik

  26.11.2011.

  Koliko znam OIB nije tajan vec podaci upisani putem OIB-a. Google kaze da ... "Porezna uprava naglasava da je OIB osnov za upis podataka i kao takav nije tajan podatak, a da ce sve institucije podatke upisivati putem OIB-a i u skladu sa svojim propisima stititi ostale podatke upisane putem OIB-a te javno omoguciti dostupnost samo onih podataka koji se ne smatraju tajnim podacima."

  Da li bi to bio odgovor koji ste trazili ili da saljem upit u Gradsku upravu?

 2. Shamash

  27.11.2011.

  Ja sam gledala na oib.hr i jedan od "OIB - Često postavljana pitanja" kaže sljedeće:

  "5. Tko ima pristup mom OIB-u, odnosno, može li ga netko zloupotrijebiti?

  Uvid u podatke o OIB-u imat će samo ovlaštene osobe i institucije s tim da će oni putem OIB-a moći ostvariti uvid samo u one podatke za koje su ovlašteni. Središnji registar, u kojem će se putem OIB-a moći vidjeti svi podaci, bit će samo na jednom mjestu za točno određene službenike Porezne uprave uz maksimalnu zaštitu svih upisanih podataka."

  Ne vidim gdje su tu djelatnici pošte "ovlaštene osobe i institucije". Možda to ja krivo tumačim!

 3. Lei

  27.11.2011.

  Shamash, primjeti konstrukciju recenice u ovome sto si pejstala - "uvid u podatke o OIB-u", ne "uvid u OIB". Znaci, podaci koji su vezani za neciji OIB su tajni, ali sam broj kao takav nije - on je javan (sto je i Urednik gore napisao).

 4. urednik

  27.11.2011.

  Lei hvala na pojasnjenju.

 5. Torpedo

  27.11.2011.

  Evo priopćenje Porezne uprave saa njihovih stranica o tajnosti OIBa

  "Ministarstvo financija-Porezna uprava izdalo priopćenje o zaštiti podataka upisanih putem osobnoga identifikacijskog broja

  Na Index.hr portalu objavljen je članak u kojem se navodi da Porezna uprava na posebnoj web stranici omogućuje građanima uvid u podatke o osobnom identifikacijskom broju iz čega izvlače problem da nečiji OIB može saznati bilo tko kome je poznat nečiji MBG ili broj osobne iskaznice. Nadalje se navodi da je na taj način moguć vrlo jednostavan pristup „zainteresiranih“ građana tuđem OIB-u. Na istaknute navode u nastavku odgovaramo.

  Osobni identifikacijski broj je stalna oznaka svake osobe, koju tijela javne vlasti koriste u svakodnevnom radu, kod razmjene podataka i kod upisa osoba u službene evidencije. Osobni identifikacijski broj sastoji se od 11 znamenki koje se određuju slučajnim odabirom te na taj način ne pokazuju vezu s osobom kojoj je broj dodijeljen stoga se OIB ne smatra u tom dijelu osobnim podatkom. Osobni identifikacijski broj bit će sadržan na identifikacijskim ispravama, na računima prema posebnim propisima, a koristit će se i u platnom prometi te će na taj način biti i široko dostupan.

  Međutim nema straha od zloupotrebe podataka. OIB je osnova za upis podataka i kao takav nije tajan podatak. Sve institucije će podatke upisivati putem OIB-a i u skladu s svojim propisima štititi ostale podatke upisane putem OIB-a te javno omogućiti dostupnost samo onih podataka koji se ne smatraju tajnim podacima. Stvaranje Središnje baze podataka na način da se putem OIB-a na jednom mjestu mogu prikupiti svi podaci ne znači javnost tih podataka.

  Uvid u podatke upisane putem OIB-a imat će samo ovlaštene osobe i institucije s tim da će oni putem OIB-a moći ostvariti uvid samo u one podatke za koje su ovlašteni. Središnji registar, u kojem će se putem OIB-a moći vidjeti svi podaci, bit će samo na jednom mjestu za točno određeni ovlašteni službenici Porezne uprave uz maksimalnu zaštitu svih upisanih podataka.

  Dakle naravno da se OIB ne smatra javnim podatkom, ali se prema načinu korištenja toga broja ne štiti sam OIB kao stalna oznaka osoba koja će biti i iskazan na identifikacijskim ispravama, već zaštiti podliježu podaci koje se mogu dohvatiti putem OIB-a. Upravo radi navedenoga na stranicama www.oib.hr dana je mogućnost upita o OIB-u upisom odgovarajućih elemenata."

Odgovarati mogu samo registrirani korisnici. Prijavi se ili otvori korisnički račun.