Vi se nalazite: Moja Rijeka Kolumne

Kolumne

Izdvojeno

 • Karakter ličnosti - definicija i doživljaj

  Znanje je primarna vrijednost obrazovanja. Spoznaja je suštinska vrijednost odgoja. Prvo se temelji na učenju, drugo na doživljaju. Za stjecanje znanja potrebno je vrijeme, za spoznaju je dovoljan trenutak. No, to je samo mrtva psihologija. Da bismo je shvatili, potrebno ju je oživjeti – udahnuti znanje i spoznaju.

  14.07.2017.
 • Ne može biti!

  Nove su pojedinosti izlazile na svjetlo dana. Još neobjavljeni album su snimali posvuda, od Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Španjolske, Grčke do, hejhej!, Venecuele. Tada još nije bila razvijena svijest o PR moći među diskografima i izvođačima pa sam se osobno morao raspitati o detaljima. Ovu posljednju egzotičnu destinaciju posebno su članovi sastava tagirali jer su ondje boravili s predstavom Fedra, Ivice Buljana, s kojim su nastavili suradnju i u budućnosti. A onda sam, u ushićenju kao da su mi upravo dokazali nepobitnim znanstvenim činjenicama kako stvarno nismo sami u svemiru, priupitao Prlju jel mogu, hmm, dobit na posluh koju stvar, tek toliko da čujem kamo je LET3 skrenuo novim albumom. Odgovor je bio nedvosmislen – jok!

  12.07.2017.

Ostalo

 • Priroda društva

  Arbitražni (ne)sporazum

  pročitaj višeGilbert Guillaume, predsjednik Arbitražnog suda u Den Hagu, prošloga je tjedna objavio odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije. Za to vrijeme hrvatski predstavnici nisu nazočili presudi. Razlog tome je odluka Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog teške povrede prava na pošteno suđenje. No ipak, dobro je prošlo. Obranili smo cijelu savudrijsku valu i dobili jednu četvrtinu Piranskog zaljeva.

  07.07.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Spas u istini i nada u zaboravu

  pročitaj višeGodine donose svoje i protiv toga se ne može silom. Nedokučiva priroda vremena briše polako stara sjećanja i stalnim mijenama zaborava mijenja odnose u društvu. A kad je već tako, ima li uopće smisla pamtiti povijest?

  30.06.2017.

  Tagovi:
 • UZ DAN ANTIFAŠIZMA

  Mario i Giuseppe, život je film

  pročitaj višePraznički trenutak, Dan antifašizma, 22. lipnja, iza nas je. Svi koji su nekoliko zahvaljujući njemu dobivenih slobodnih dana iskoristili za odlazak iz grada već su se vratili, obveze nam svima opet pušu za vratom. Mnogima je život iznova standardna, možda i dosadna kolotečina.

  27.06.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  A tko ne mari za čari?

  pročitaj višeLjetni dan, kao i ovaj današnji, samo trideset godina u rikvercu. Osjećao sam se malko nespokojnim. Bez razloga. Pod rukom sam držao knjigu i pičio po vrelom Korzu. Da se odmaknem od uobičajenih tema jezika i književnosti odlučio sam pročitati zanimljivije štivo pa sam uzeo stručnu literaturu iz rokenrola. Zastao sam pred ulazom u redakciju Vala i pažljivo odmjerio svoje šanse za kolektivno sprdanje nada mojim ukusom za usavršavanje znanja. Duboko dvojim između bijega brzinom ptice trkalice i elegantnim ulaskom u hram omladinskog novinarstva. Biram ovo drugo. Velim svima – haj, kako je, ča ima.

  21.06.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Večernji ulasci i noćni izlasci

  pročitaj višeSkoro svaki vikend, negdje oko pet ujutro, probudi me glasna dernjava sa ulice. Pijane grupice dječaka i djevojčica već ustaljenim rutama vraćaju se svojim kućama s (preko)noćnih tuluma. Odmiču polako, vrludaju i zastajkuju. Oni malo trezniji pomažu održati dinamičku stabilnost svojih prijatelja, vidno smanjene otpornosti na alkoholne derivate.

  16.06.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Pljesak za životno djelo

  pročitaj višeBez obzira na moju otvorenu podršku kurikularnoj obrazovnoj reformi jedan sam od onih koji uvijek staje u obranu našeg obrazovnog sustava, iz prostog razloga što smatram da su OPRAVDANE kritike našeg školstva na račun brojnih programskih nedostataka PRETJERANE.

  09.06.2017.

  Tagovi:
 • RIJEČKE PRIČE O VODI

  Lucijin vir na Rječini

  pročitaj višeTrči vrijeme, ususret nam stiže Dan grada. Sveci me ne zanimaju, znam ponešto o korporacijskom marketingu, pa bivanje objektom toga posla prepuštam drugima. Što je ključni pojam riječke priče, priče o gradu, priče o nama, bez kojega ne bi bilo niti nas, niti grada, niti proslave, niti gradskog grba, niti...? Odgovor je jedan – voda.

  07.06.2017.

 • PRIRODA DRUŠTVA

  Rikverc ekonomija – hrvatska epizoda Zvjezdanih staza

  pročitaj višeDanašnja kolumna posvećena je teoriji i praksi kvantne mehanike hrvatskog poreznog sustava – modernoj grani tranzicijskog ekonomskog poretka znanstvene fantastike koja proučava NEPRIRODNE zakone kretanja rada, robe i kapitala na domaćem financijskom tržištu.

  26.05.2017.

  Tagovi:
 • INTERVJU S RIJEČKIM GITARISTOM

  Darko Jurković Čarli: Prvu gitaru napravio sam od šperploče

  pročitaj višeO gitaristima svih žanrova napisano je oko 1655 stranica knjiga. Možda i više. Nalik je to zbirci malih tekstova u kojima se opisuju tehnika sviranja, snimanja, diskografije i nešto privatnih života velikih majstora šest žica. Svatko s imalo ambicije prema tom mističnom električnom instrumentu ima u svom putnom koferu po jedan primjerak takvog naslova. Ostalima, izvan polja zanimanja za takvu misterioznu pojavu među ljudima, slična tematika izazvala bi tek epidemiju zijevanja. Ipak, kad se u dogledno vrijeme objavi neka enciklopedija gitarista, ondje će se zasigurno naći mjesta i za jednog Riječanina.

  25.05.2017.

  Tagovi:
 • BENČIĆ PRIJE BENČIĆA

  Šećerana u Baračevoj, rodno gnijezdo riječke industrije

  pročitaj višeSviđa mi se šušur oko Benčića. Mislim na bivši tvornički kompleks, naravno. Mjesto privlači sugrađane, mnogi bi htjeli gurnuti nos u goleme, još uvijek impozantne zgrade, zakoračiti u njihove nekadašnje urede, premjeriti okom i nogom proizvodne hale gdje su neki među njima radili sve do 1998., lijevajući i tokareći metalne dijelove kojekakvih uređaja, sklapajući motore s logotipom Benčić.

  17.05.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Birokr(O)acija

  pročitaj višeNa početku ove kolumne postavio bih jedno načelno pitanje: Znate li gdje ste rođeni? U normalnim uvjetima, stabilne svijesti, pri urednoj funkciji moždanih vijuga, sasvim ste sigurni da znate. Ali kada se nađete oči u oči s domoljubnom hrvatskom birokracijom odjedanput postajete zaboravni. Da li je u pitanju osobni moždani ispad ili kolektivna demencija?

  12.05.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  Ljeto kad su mi se ukazali Termiti

  pročitaj višeDa su mi ligamenti dozvolili bavio bih se u mladosti nogometom. Jer onda se nije ozbiljno razmatrao spoj krvi, mesa, žice i metala pa da budem, jel da, kiborg. Kako su obje prilike iz objektivnih razloga otpale, a šta ću, uzeo sam nečiju gitaru i držao je za početak lekcije nekoliko godina u sobi. Skupa s jedrenjakom i plakatima na T.Rex, Kiss i Slade. Naime, prvi puta kad sam je uzeo u ruke osjetio sam trnce u jagodicama.

  09.05.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Moja prva Sveta pričest

  pročitaj višeProšlog ponedjeljka cijela familija skupila se na Krizmi. I kako to obično biva, u Crkvi i okolo nje prepuno ljudi, raznih vjera i nevjera Katolici, pravoslavci, marksisti, moralisti, monisti, dualisti, ateisti, komunisti…sve brat do brata, drug do druga – i ja među njima. Takav je običaj i nitko nikoga ne pita zašto je došao, nego ih više čudi ako nekoga nema.

  05.05.2017.

  Tagovi:
 • NA TORNJU ALUMINIJSKI, U RUCI ZLATNI

  Riječki orao pod njenim vratom

  pročitaj višeTeško mi to ide s pticama. Ornitolog nisam, niti je to itko u mojoj blizini, da utrči pametnim savjetom, što baš i ne olakšava stvar. Kad god bih posegnuo za nekom od njih rukom, one bi bezobrazne odlepršale. Kad bih zauzeo ignorantski stav s kakve klupe u parku, brzometno bi doskakutale do mene, izazivački me drsko svako malo pogledujući u lice. Hoćemo li se ikad zbližiti?

  27.04.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Mirovinske hipoteze

  pročitaj višeProšloga tjedna Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi uputilo je u javnu raspravu strateški dokument u kojemu se do 2021. godine planira uvođenje nacionalne mirovine za sve koji nemaju dovoljno radnog staža ili nisu nikada ni radili. Ovaj prijedlog izazvao je pravi krš i lom na društvenim mrežama. Raspodjelu mišljena nije teško pogoditi. Dugotrajno nezaposleni smatraju to pozitivnim, dok su dugotrajno zaposleni protiv.

  21.04.2017.

  Tagovi: