Vi se nalazite: Moja Rijeka Kolumne

Kolumne

Izdvojeno

 • Darko Jurković Čarli: Prvu gitaru napravio sam od šperploče

  O gitaristima svih žanrova napisano je oko 1655 stranica knjiga. Možda i više. Nalik je to zbirci malih tekstova u kojima se opisuju tehnika sviranja, snimanja, diskografije i nešto privatnih života velikih majstora šest žica. Svatko s imalo ambicije prema tom mističnom električnom instrumentu ima u svom putnom koferu po jedan primjerak takvog naslova. Ostalima, izvan polja zanimanja za takvu misterioznu pojavu među ljudima, slična tematika izazvala bi tek epidemiju zijevanja. Ipak, kad se u dogledno vrijeme objavi neka enciklopedija gitarista, ondje će se zasigurno naći mjesta i za jednog Riječanina.

  25.05.2017.
 • Šećerana u Baračevoj, rodno gnijezdo riječke industrije

  Sviđa mi se šušur oko Benčića. Mislim na bivši tvornički kompleks, naravno. Mjesto privlači sugrađane, mnogi bi htjeli gurnuti nos u goleme, još uvijek impozantne zgrade, zakoračiti u njihove nekadašnje urede, premjeriti okom i nogom proizvodne hale gdje su neki među njima radili sve do 1998., lijevajući i tokareći metalne dijelove kojekakvih uređaja, sklapajući motore s logotipom Benčić.

  17.05.2017.

Ostalo

 • PRIRODA DRUŠTVA

  Birokr(O)acija

  pročitaj višeNa početku ove kolumne postavio bih jedno načelno pitanje: Znate li gdje ste rođeni? U normalnim uvjetima, stabilne svijesti, pri urednoj funkciji moždanih vijuga, sasvim ste sigurni da znate. Ali kada se nađete oči u oči s domoljubnom hrvatskom birokracijom odjedanput postajete zaboravni. Da li je u pitanju osobni moždani ispad ili kolektivna demencija?

  12.05.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  Ljeto kad su mi se ukazali Termiti

  pročitaj višeDa su mi ligamenti dozvolili bavio bih se u mladosti nogometom. Jer onda se nije ozbiljno razmatrao spoj krvi, mesa, žice i metala pa da budem, jel da, kiborg. Kako su obje prilike iz objektivnih razloga otpale, a šta ću, uzeo sam nečiju gitaru i držao je za početak lekcije nekoliko godina u sobi. Skupa s jedrenjakom i plakatima na T.Rex, Kiss i Slade. Naime, prvi puta kad sam je uzeo u ruke osjetio sam trnce u jagodicama.

  09.05.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Moja prva Sveta pričest

  pročitaj višeProšlog ponedjeljka cijela familija skupila se na Krizmi. I kako to obično biva, u Crkvi i okolo nje prepuno ljudi, raznih vjera i nevjera Katolici, pravoslavci, marksisti, moralisti, monisti, dualisti, ateisti, komunisti…sve brat do brata, drug do druga – i ja među njima. Takav je običaj i nitko nikoga ne pita zašto je došao, nego ih više čudi ako nekoga nema.

  05.05.2017.

  Tagovi:
 • NA TORNJU ALUMINIJSKI, U RUCI ZLATNI

  Riječki orao pod njenim vratom

  pročitaj višeTeško mi to ide s pticama. Ornitolog nisam, niti je to itko u mojoj blizini, da utrči pametnim savjetom, što baš i ne olakšava stvar. Kad god bih posegnuo za nekom od njih rukom, one bi bezobrazne odlepršale. Kad bih zauzeo ignorantski stav s kakve klupe u parku, brzometno bi doskakutale do mene, izazivački me drsko svako malo pogledujući u lice. Hoćemo li se ikad zbližiti?

  27.04.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Mirovinske hipoteze

  pročitaj višeProšloga tjedna Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi uputilo je u javnu raspravu strateški dokument u kojemu se do 2021. godine planira uvođenje nacionalne mirovine za sve koji nemaju dovoljno radnog staža ili nisu nikada ni radili. Ovaj prijedlog izazvao je pravi krš i lom na društvenim mrežama. Raspodjelu mišljena nije teško pogoditi. Dugotrajno nezaposleni smatraju to pozitivnim, dok su dugotrajno zaposleni protiv.

  21.04.2017.

  Tagovi:
 • INTERVJU

  Matej Zec: U rock biznisu najvažnije je naučiti vjerovati svojim odlukama

  pročitaj višeUvijek se trudi da mu sola zvuče jednostavno, iako su u biti vrlo zahtjevna, jer ih pažljivo gradi prateći tutnjajuće akorde koje proizvode Baljak i Mrle. Uzlazna putanja kojom se kreću tonovi prema vrhuncu su precizni, dorečeni, ali i često nepredvidljivi, od izvedbe do izvedbe, sasvim neovisno o tome što publika očekuje. Gitari prilazi, kao i produkciji, toplo baš kao i ljudima s kojima će raditi na albumu. Ili snimkama.

  18.04.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Jezične instrukcije za logičke (re)konstrukcije

  pročitaj višePrateći posljednjih mjeseci pažljivo i vrlo koncentrirano aktualna politička zbivanja u svijetu, često mi se dogodi da u toku dana zapnem za neku riječ, koja mi se onda cijelo vrijeme mota po glavi. Ako mi se zadrži u mozgu od petka do srijede, znači da je vrijedna teme za tjednu kolumnu. Kontekst je apsolutno jezični, ali krenimo kronološki:

  14.04.2017.

 • PRIRODA DRUŠTVA

  Lex Agrokor – trnoviti put od koncerna do SOUR-a

  pročitaj višeČudna je ta poslovna logika neoliberalnog kapitalizma. Kada veliki jedu male, onda vladaju zakoni i običaji tržišne ekonomije, a kada tržište prijeti da pojede velike, onda se prelazi na zakone i običaje planske ekonomije. Tada cilj poslovanja više nije ostvarivanje profita, nego – vidi čuda – briga za plaću i radna mjesta malog radnika. I tako, preko noći, snažni gospodarski koncerni postadoše SOUR-i.

  07.04.2017.

 • I ON ME UPOZORAVAO DA NE KASNIM

  Stjepan Krekuš, poratni obnovitelj riječkih ura

  pročitaj višeUvijek sam s vremenom vodio bitku. I najčešće bivao poražen, o čemu bi mnogo toga mogao reći šef koji me dočekivao oštrim pogledima na mom prvom radnom mjestu. A ti su pogledi potrajali godinama. I on i ja dobro smo znali tko je kriv za redovita kašnjenja, bome i za mladenački drsko nepokušavanje traženja izmišljenih opravdanja. Trebalo je pokazati kakav-takav znak posipanja pepelom po glavi, s njime i priznavanja nadređenog autoriteta. Ali...

  05.04.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Pat pozicija

  pročitaj višeSvi koji znaju igrati šah, znaju što je pat. To je ona situacija kada je kralj stjeran u takvu poziciju da ga svaki pomak na tabli vodi u šah, a drugih poteza nema. Sve češće se pitam: Krije li hrvatska „šahovnica“ neku sličnu subliminalnu poruku? Ljudi se pate, rade kao crvi, opterećeni maksimalno, a plaćeni minimalno. U takvim prilikama zdravi šahovski razum predlaže varijantu: „Svatko prema svojim mogućnostima, svakome prema njegovim potrebama.“ Ali dresirani mozak u takvom potezu ne prepoznaje slobodu, nego vidi DIKTATURU i ostaje stajati na mjestu.

  31.03.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  RIJEČKE LONGPLEJKE! 1979.–1994. (i mrvice iz ovog stoljeća), II. dio

  pročitaj višeA sada slijedi, kako to vole reći na Star treku, zaključak, odnosno nastavak prethodne kolumne o svim plejkama koje su objavljivane u proteklom stoljeću, ali i nastavak ove prakse koja je uvedena u svijet sredinom proteklog desetljeća, a usvojili su je i mladi izvođači, te potvrdila i starija generacija riječkih rokera. Pa, dakle, montiramo si temporalno sučelje na glavu i let's go prema godini...

  29.03.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Vladine muke s jednim paketom

  pročitaj višePrtljaga na putu uvijek je najveća gnjavaža. Zato razumijem hrvatsku Vladu, premijera, ministre i njihove pomoćnike koji se na putu gospodarske tranzicije već godinama muče s jednim teškim paketom. Mijenjaju se premijeri, ministri i pomoćnici…Nose i vuku, iz jednog mandata u drugi, pakiraju i prepakiraju, ali paket je uvijek nezgodan.

  24.03.2017.

  Tagovi:
 • MEĐU ZADNJIMA SMO U EUROPI BEZ NJEGA

  Naftni muzej na Mlaki – imamo ga, a nemamo

  pročitaj višePriča se ponavlja godinama, reakcija je prokleto ista. Kad god sam u Rijeci ili kojemu drugom gradu u zemljici Hrvatskoj nekomu negdje nekako spomenuo misao o potrebi osnivanja ovdašnjega naftnog muzeja, uzvraćali su mi začuđenim pogledima. „S kojega li sam to planeta sletio ovamo?“ dalo se u njima pročitati. Ali avaj, u takvim situacijama nisam dobar čitatelj, zato što nastojim birati štivo na koje trošim energiju. Znam kako zvuči, ali eto…

  15.03.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Vojničko novačenje i civilno presvlačenje

  pročitaj višeŠokantna vijest o najavi uvođenja obaveznog vojnog roka podigla je ovih dana pravu borbenu uzbunu u zemlji i dijaspori. Polemike stručnjaka i laika o tome samo su doprinijele širenju panike među zbunjenim maturantima, kojima se takva vrsta vojne avanture ne uklapa u životne planove bliske budućnosti, što posebno dokazuje drastičan porast alkoholizma i renesanse u narodnjačkim klubovima prošlog vikenda. A službeni poziv da se jave u vojnu evidenciju samo je pojačao tjednu statistiku. Na svu sreću trajalo je kratko. Centar za mirovne studije i građanska inicijativa „Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje!“ smirili su situaciju.

  10.03.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  RIJEČKE LONGPLEJKE! 1979. – 1994. (i mrvice iz ovog stoljeća), I. dio ('79.-'87.)

  pročitaj višeMirna su poslijepodneva rijetkost pa ih volim precizno, poput arhitekta, isprojektirati. Nasučem se pokraj kolekcije longplejki i prekopavam po sjenama prošlosti. Za danas sam si odlučio pokloniti ponavljanje gradiva iz predmeta Pretenders II. Hop, igla je u utoru, Chrissie se ljuti i plače istovremeno. Nitko to ne radi bolje od nje. Ipak, ruka mi se automatski pokrenula prema zasebnoj sekciji ploča, onoj neoznačenoj, u kojoj je jasno vidljivo da je riječ o domaćim izdanjima.

  08.03.2017.

  Tagovi: