Vi se nalazite: Moja Rijeka Kolumne

Kolumne

Izdvojeno

 • Naftni muzej na Mlaki – imamo ga, a nemamo

  Priča se ponavlja godinama, reakcija je prokleto ista. Kad god sam u Rijeci ili kojemu drugom gradu u zemljici Hrvatskoj nekomu negdje nekako spomenuo misao o potrebi osnivanja ovdašnjega naftnog muzeja, uzvraćali su mi začuđenim pogledima. „S kojega li sam to planeta sletio ovamo?“ dalo se u njima pročitati. Ali avaj, u takvim situacijama nisam dobar čitatelj, zato što nastojim birati štivo na koje trošim energiju. Znam kako zvuči, ali eto…

  15.03.2017.
 • RIJEČKE LONGPLEJKE! 1979. – 1994. (i mrvice iz ovog stoljeća), I. dio ('79.-'87.)

  Mirna su poslijepodneva rijetkost pa ih volim precizno, poput arhitekta, isprojektirati. Nasučem se pokraj kolekcije longplejki i prekopavam po sjenama prošlosti. Za danas sam si odlučio pokloniti ponavljanje gradiva iz predmeta Pretenders II. Hop, igla je u utoru, Chrissie se ljuti i plače istovremeno. Nitko to ne radi bolje od nje. Ipak, ruka mi se automatski pokrenula prema zasebnoj sekciji ploča, onoj neoznačenoj, u kojoj je jasno vidljivo da je riječ o domaćim izdanjima.

  08.03.2017.

Ostalo

 • PRIRODA DRUŠTVA

  Vojničko novačenje i civilno presvlačenje

  pročitaj višeŠokantna vijest o najavi uvođenja obaveznog vojnog roka podigla je ovih dana pravu borbenu uzbunu u zemlji i dijaspori. Polemike stručnjaka i laika o tome samo su doprinijele širenju panike među zbunjenim maturantima, kojima se takva vrsta vojne avanture ne uklapa u životne planove bliske budućnosti, što posebno dokazuje drastičan porast alkoholizma i renesanse u narodnjačkim klubovima prošlog vikenda. A službeni poziv da se jave u vojnu evidenciju samo je pojačao tjednu statistiku. Na svu sreću trajalo je kratko. Centar za mirovne studije i građanska inicijativa „Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje!“ smirili su situaciju.

  10.03.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Oko sokolovo

  pročitaj višeSamo par minuta sudačke nadoknade dijelile su nogometaše Rijeke da povećaju bodovnu prednosti ispred drugoplasirane momčadi Dinama. A onda sudac vinkovačke utakmice (ime apsolutno nebitno) svira nepostojeći penal za modre. I dok cijela sportska javnost njega razapinje na križ, najveći krivci koji kumovaše ovoj sportskoj nepravdi vraćaju se kući pjevajući – bez imalo kritičke svijesti i prigovora savjesti.

  03.03.2017.

  Tagovi:
 • FANTAZMAGORIJA U STAROM GRADU

  Hvala podzemlju, Grotta je opet tu

  pročitaj višeKada je ugostititeljski objekt s neobičnim nazivom Grotta ušao u moj život, vjerujem da neću nikada odgonetnuti. Bijah dječak kojemu je vjerojatno u prolazu pogled pobjegao kroz njegova otvorena vrata – netko je valjda ulazio ili izlazio – i ostao zatečen onim što sam vidio od interijera.

  22.02.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Znanstvene teorije vjere i zavjere

  pročitaj višePrije nekoliko godina jedan pametni učenik osnovne škole, osmaš po struci, odvažio se podučiti teoretičare zavjere osnovama fizike. S velikim zanimanjem pratio sam dijelove njegovih izlaganja, koje je portal Zvjezdarnica prenosio u nastavcima. Bila je to dobra prilika da i sam obnovim staro školsko gradivo jer sam puno toga zaboravio i još se mnogo čega ne mogu sjetiti. Znanost je ipak temelj spoznaje, a nema zabavnijeg načina za njenu popularizaciju nego pratiti zemaljske misterije koje ljudima pobuđuju maštu, sve dok ne uspiju razotkriti njihove prirodne zakonitosti i počnu vjerovati u neku drugu istinu. Ali koja je uopće razlika između vjere i zavjere? Kada prestaje jedno, a počinje drugo?

  17.02.2017.

  Tagovi:
 • Vinil je finil

  Ovo nije top lista najboljih riječkih ljubavnih pjesama

  pročitaj višeKad se nedavnih godina počeo u nas obilježavati valentine's day nisam previše mario za tu činjenicu. Svakako se nisam budio u cik zore uzbuđeno očekujući da studen ovog mjeseca nestane samim pogledom neke gospodične, dapače, kao da sam bio mrzovoljniji upravo tog dana negoli ijedan drugi dan u sezoni jesen/zima. Da me se pita bih li radije čistio ribu staru tri dana s pramca broda ili uživao u posljedicama gripe umjesto da odem na kvazi romantičnu večer u neki od fancy restorana za tu priliku posebno uređenog interijera s 25 crvenih balonskih srdaca, izbor bi pao na srednju opciju. Pa, evo, šta sam tražio to sam i dobio – ležanje uz treskavicu i febru.

  14.02.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Teorija i praksa oporezivanja i reketarenja

  pročitaj višeJedna od glavnih pretpostavki u međusobnom sporazumijevanju ljudi je dobra jezična komunikacija. Tako su nastale različite riječi – skup glasova koji daju značenje nekome objektu pažnje. Ponekad je međutim potrebna poprilična doza koncentracije da bi se uočile fine pojmovne razlike u nečemu što gotovo sliči jedno na drugo, pa kažemo da je razlika u nijansi. Tek kada shvatimo tu suptilnu različitost u stanju smo nepogrešivo razumjeti o čemu se zapravo radi i na temelju toga donositi ispravne zaključke i razumne odluke. U suprotnom, brkajući pojmove, možemo pobrkati lončiće – odnosno jedno zamijeniti za drugo.

  10.02.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Antifašisti i moralisti – po intonaciji i sluhu

  pročitaj višePolitička i ideološka pitanja nikada nisu bila izravna tema mojih kolumni. Inspiraciju za pisanje tražim u vrijednostima Prirode i Društva koje su došle na svijet s Velikim praskom, milijardama godina prije postanka ljudske misli. U početku kada bijaše Riječ, davno prije dolaska Južnih Slavena na Balkanski poluotok, postojaše samo Istina – prirodni ritam harmonije Svemira. Kada osjetim da neki zemaljski ton remeti ovaj zvjezdani sklad nastojim uštimati njegovu intonaciju prema vlastitom sluhu, i vidjeti gdje je nastao nesporazum. Jer, nećete vjerovati, svi tonovi u prirodi i društvu samo su pitanje sporazuma ili nesporazuma.

  03.02.2017.

  Tagovi:
 • RIJEČANIN U LONDONU ILI AMERIKANAC U RIJECI

  Dave Tirony iz Ulice Maksima Gorkog

  pročitaj višeMogao sam pogađati koliko god mi dali vremena, ali ne bih uspio. I nisam se opterećivao time, naslućujući kako bi u mom okruženju onih koji bi znali odgovoriti bilo vrlo malo. Kada sam telefonski pozvan da se nađem s njim − a s druge strane žice povišenim mi je tonom sipao u uho riječi njegov stari prijatelj Tonči Host, uzbuđen jer ga viđa jednom u desetak godina, koliko obično protekne od jednog do drugog leta preko oceana − nije me zato grizlo neznanje, već radoznalost.

  01.02.2017.

  Tagovi:
 • kolumna plitkih misli

  Ri Lit Genesis

  pročitaj višeIma tome već pet godina. Nakon uporne razmjene e-mailova, višemjesečnih konzultacija dogovoren je sastanak. Mjesto okupljanja bio je 'Cres'. Na željezničkoj stanici je, naime, tada djelovao ugostiteljski objekt tog imena. Ništa fensi, obična oštarija, neznatno zapuštena s jednom konobaricom i nijednim gostom unutra. Osim nas osam. Tu smo trebali izbrusiti naš zajednički nastup kao književne skupine. Najprije smo pregledali ponudu lokala osvježavajućim pićima. Netko je od nazočnih preporučio da nikako ne valja naručiti čaj jer da je ružan. Na vrijeme je stiglo upozorenje jer sam se upravo spremao popiti mentu, pa sam naglo promijenio mišljenje i uzeo si mineralnu. Od nje me ne boli želudac cijelu noć.

  25.01.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Smrt fašizmu – sloboda (na) fejsbuku!

  pročitaj višeVeć duže vrijeme fejsbuk koristim samo kao poslovni alat. Toliko sam vremena visio na njemu da sam već sam sebi u ogledalu počeo sličiti na Marka Zuckerberga, pa sam odlučio svoj privatni profil staviti u stanje totalnog mirovanja. Zato na njemu više nema ni slike ni tona. Tu i tamo ostavim negdje pokoji komentar ili poneki lajkić, i to je sve. No prošloga tjedna otkrio sam jednu izvrsnu alatku na ovoj društvenoj mreži, koja je doduše oduvijek bila tu, samo nikada se njome nisam koristio jer sam mislio da ne funkcionira. Ali ne samo da funkcionira, nego je totalno funkcionalna.

  20.01.2017.

  Tagovi:
 • BROJČANIK GODINA KOJI RADUJE

  Riječki naftaši u društvu najstarijih na svijetu

  pročitaj višeRafinerija nafte jedno je od rijetkih preživjelih velikih imena iz zlatnog razdoblja riječkoga gospodarskog uzleta pokrenutog koncem 19. stoljeća. Ma koliko u svoja vremena moćni i važni bili, u prošlost su otplovili Hartera, Tvornica torpeda, Tvornica konopa, Tvornica duhana, Ljuštionica riže, Ljevaonica Skull, Tvornica kože, Tvornica bačava, s njima i silne tvornice parketa, sapuna, pića, namještaja, čokolade, ribljih konzervi, leda etc.

  16.01.2017.

  Tagovi:
 • PRIRODA DRUŠTVA

  Vlada na propuhu

  pročitaj više„Počni od onog što je nužno, potom učini ono što je moguće, pa ćeš brzo učiniti i nemoguće.“ Tako je govorio sv. Franjo Asiški. Sve Hrvatske vlade od prvih višestranačkih izbora do danas bile su pretežito katoličke. Premijeri i ministri većinom su kršteni, čak i oni malo lijevo od desnog centra znali su napamet Očenaš i Zdravo Marijo, pa se čini da je dnevni red na radnim sjednicama uvijek trebao ići spomenutom Franjinom logikom. Ali, gle čuda, počelo se od kraja.

  13.01.2017.

  Tagovi:
 • Priroda društva

  Dječak u sjeni vrbe

  pročitaj višeKritičkom analizom strateškog raspada planske ekonomije i ciljane razgradnje „diktature proletarijata“, uočio sam jednu fatalnu sistemsku pogrešku u programskom kodu kapitalističkog sustava – korjenito jačanje radničkog samoupravljanja. Kakav baksuzni „bug“. I to u samom korijenu gdje ga je teško primijeti. To znači da moramo malo prokopati.

  09.01.2017.

 • Vinil je finil

  Rezime riječke glazbene 2016.

  pročitaj višeA sad konačno i nešto lijepih vijesti. Nadovezujući se na prethodnu kolumnu i nastupna olimpijada u opijanju alkoholnim isparavanjima bi zvučala optimistično, naravno. Naime, izmjerio sam na brzinu puls lokalnim diskografskim postignućima u prošloj godini, i sve u svemu, ne djeluje scena baš kao da je sasvim bez svijesti i izvan ovog svijeta. No, budimo realni, izdanja objavljena u 2016. su ipak na neki način odvožena u leru, barem jedan manji dio.

  02.01.2017.

  Tagovi:
 • Priroda društva

  Dobar dan, moje ime je Hrvoje. Kako Vam mogu pomoći?

  pročitaj višeČesto puta dođem u psihološku napast da kritiziram vlast, i to na način da mi razne psihičke slike jure kroz glavu sto na sat. A onda se sjetim da sam i ja dio vlasti – jer više ne živimo u diktaturi, nego u demokraciji – pa se odmah u mislima prešaltam u prvu i počnem razmišljat polako i konstruktivno, svjestan da se u ovom modernom vremenu od mene traže drugarska rješenja, a ne samo kritike.

  30.12.2016.

  Tagovi: